Zastosowanie oleju kokosowego w kosmetyce

Olej kokosowy jest ostatnio prawdziwym hitem zarówno jeśli chodzi o jego zastosowanie w kuchni, jak i kosmetyce. Coraz więcej osób zastępuje nim olej do smażenia, szampon do włosów, czy też krem nawilżający. Co takiego w sobie zatem posiada? Olej kokosowy wykazuje silne właściwości pielęgnacyjne, które zawdzięcza przede wszystkim dużej zawartości kwasu laurynowego oraz kwasu kaprylowego. Oba one wykazują działanie antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne. Dodatkowo znajduje się w nim kwas linolowy, który to odgrywa dużą rolę w nawilżeniu skóry.

Olej kokosowy zawiera także sporo minerałów, witaminy E oraz innych naturalnych antyoksydantów. Dzięki temu posiada on właściwości antyrodnikowe, które oznaczają spowolnienie procesów starzenia się. Warto wiedzieć, że obecnie możemy kupić olej kokosowy praktycznie w każdym markecie, drogerii czy nawet aptece. Jednakże pamiętajmy aby zawsze sprawdzić jego etykietę, najlepszy będzie tłoczony na zimno, nierafinowany.

Jak wykorzystać olej kokosowy?

Ma on bardzo wiele zastosowań w różnych dziedzinach życia.

W kosmetyce jego właściwości są jednak eksplorowane najszerzej. Jest on bowiem wysoce nawilżający, a posiada także składniki antyseptyczne. Dzięki temu sprawdzi się też na skórę po oparzeniach, dotkniętą łuszczycą, trądzikiem oraz różnego rodzaju podrażnieniami. Olej kokosowy to zatem kosmetyk wielozadaniowy. Możemy go używać jako krem pod oczy, ale i także do rąk lub na popękane pięty.

Jest on również świetnym zamiennikiem dla olejków w kąpielach natłuszczających. Stosowane popularnie dezodoranty zawierają szkodliwy dla warstwy ozonowej freon. Jeśli chcemy ograniczyć jego emisję do atmosfery możemy zastąpić nasz ulubiony antyperspirant olejem kokosowym. Jego odrobina wmasowana pod pachy jest w stanie zapewnić nam świeżość na cały dzień. To właśnie szerokie zastosowanie oleju kokosowego wpływa na jego niekwestionowalną popularność.