Na czym polega kiszenie ogórków

Kiszone ogórki należą niezaprzeczalnie do jednych z naszych ulubionych dodatków obiadowych, ale i nie tylko. Co jednak zrobić, aby miały idealny smak? Składa się na to szereg czynników, od jakości surowców, po proces fermentacji. Tylko wybierając najlepszej jakości ogórki możemy być pewni, że po kiszeniu będą smakowały apetycznie. Dodatkowo ważne jest też, aby kierować się sprawdzonym wcześniej lub przez kogoś innego sposobem kiszenia. Nie ma bowiem nic gorszego niż rozczarowanie związane z nieudanym efektem całego procesu. Pamiętajmy zatem o tych kilku kwestiach, kiedy będziemy sami przygotowywać się do kiszenia ogórków.

Tylko w ten sposób uda nam się uniknąć zmarnowania składników oraz naszego cennego czasu. Dobrze ukiszone ogórki z pewnością będą cieszyły nasze podniebnie przez długi czas. Możemy także obdarować nimi naszych najbliższych, z pewnością docenią oni gest i trud jaki włożyliśmy w ich przygotowanie.

Przydatne wskazówki dotyczące kiszenia ogórków

Decydując się na kiszenie ogórków, powinniśmy rozpocząć je nie później niż osiem godzin od zerwania. Jest to oczywiście umowna rama czasowa, ale im dłużej leżą one po zerwaniu tym szybciej odbywają się nich procesy degradacyjne. Spada ich zawartość cukrów, co oznacza mniejsze wytworzenie kwasu mlekowego odpowiedzialnego za sam proces konserwacji.

Warto zatem kupować ogórki prosto od hodowcy lub z pola, dzięki temu możemy być pewni ich świeżości. Do kiszenia powinno się używać soli kamiennej, ze względu na zawartą w niej dużą ilość soli mineralnych, które sprzyjają lepszej fermentacji. Samo ich ułożenie również nie jest bez znaczenia – najlepiej układać je warstwami pod lekkim skosem, możliwe jak najbardziej ciasno. Należy także pamiętać jak ważne jest dodawanie do zalewy przypraw. Najpopularniejszymi są koper, czosnek, czy też liście i korzenie chrzanu. Hamują one rozwój bakterii, wzbogacają ich smak oraz zapobiegają wiotczeniu.