Które warzywa są najlepsze wiosną

Wiosna to czas, kiedy przyroda budzi się do życia po długim zimowym okresie snu. Z tego powodu jest to najlepszy czas do sadzenia naszych ulubionych warzyw. Kiedy najlepiej zajadać się pysznymi pomidorami, czy rzodkiewkami jak nie wiosenną porą? Wiosna to także czas, w trakcie którego w sklepach pojawia się coraz więcej świeżych dostaw owoców oraz warzyw. Kuszą nas one swoim pięknym wyglądem i zapachem. Może dlatego właśnie wtedy najwięcej osób decyduje się na zdrowe odżywianie.

W końcu nasz organizm jest z pewnością zmęczony po zimie i potrzebuje szczególnej troski. Warto zatem zadbać wiosną o dużą dawkę warzyw i owoców, które zagwarantują nam sporo składników mineralnych i witamin. Wiosną zdecydowanie warto jeść oczywiście rzodkiewkę. Ma ona bowiem właściwości obniżające ciśnienie, wpływa też pozytywnie na pracę wątroby. Jest także bogata w przeciwutleniacze, które likwidują wolne rodniki, skutecznie oczyszczając nasz organizm.

Warto też wspomnieć, że rzodkiewka to kopalnia białka i soli mineralnych.

Bomby witaminowe – czyli jakie warzywa jeść wiosną?

Kolejnym idealnym warzywem do spożycia po długim okresie zimowym będzie na pewno szczypiorek. Zawiera on składniki mineralne takie jak magnez, wapń, czy żelazo. Dodatkowo posiada właściwości bakteriobójcze oraz wpływa pozytywnie na przemianę materii. Ma on w kuchni bardzo szerokie zastosowanie, jednak prawdę jest że najczęściej stosujemy go jako dodatek do sałatek i kanapek.

Czosnek to zdecydowanie warzywo, które musi znaleźć się w naszym jadłospisie praktycznie o każdej porze roku. Wykazuje on działanie bakteriobójcze oraz podnosi odporność organizmu, czym bardzo przypomina działanie antybiotyku. Innym bardzo ważnym warzywem jest sałata, która pełni istotną rolę w odżywianiu kobiet w ciąży. Jest tak oczywiście z powodu zawartości dużej ilości kwasu foliowego. Ponadto mamy tyle odmian sałat, że każdy z pewnością znajdzie dla siebie tę najsmaczniejszą.