Jakiego ryżu użyć do przygotowania risotto

Nie da się ukryć, że w kuchni europejskiej jedną z ról pierwszoplanowych odgrywa kuchnia włoska. Ciężko bowiem doszukać się kraju, który nie serwowałby pizzy czy chociażby spaghetti. Włochy w naprawdę wyjątkowy sposób przeniknęły na talerze każdego Europejczyka. Każdy kraj, region czy nawet miasto potrafi teraz zaproponować swoją własną autorską wersję jakiegoś specjału. Nawet za oceanem – Ameryka wszak także dołożyła swoją cegiełkę do rozwoju pizz. Zaproponowała znaną dziś wszystkim pizzę na grubym cieście, której faktura znacznie różni się od tradycyjnej pizzy z Neapolu. Oprócz tych potraw bardzo popularne stało się także chociażby risotto.

Wywodzi się ono z północnych Włoch, a gotuje się je z dodatkiem bulionu i pomidorów aż do uzyskania kremowej konsystencji. Najważniejszą zasadą w przygotowaniu jest cierpliwość, bowiem sam proces gotowania trwa dość długo, a dodatkowo całość musi być regularnie mieszana.

Jak przygotować risotto?

Risotto jako specjał Włochów jest dość proste w przygotowaniu. Podawane może być ono na mnóstwo sposobów. Klasyczne, beż żadnych dodatków, nazywa się mediolańskim. Jednakże można się także spotkać z risotto ze szparagami, grzybami, kasztanami, czy nawet kotlecikami wieprzowymi. Elementy te zależą oczywiście od inwencji kucharskiej, a także własnych upodobań.

Podstawą tej potrawy jest ryż, dlatego bardzo istotne jest jego odpowiednie przygotowanie. Streścić je można do jednej bardzo ważnej zasady, jaką jest nie przegotowanie ryżu. Jaki jednak ryż będzie najlepszy? Tutaj możemy wybrać spośród kilku jego odmian. Najsmaczniejsze risotto będzie z pewnością z ryżem arborio, mara telli, padano lub carnaroli. Wiele osób używa także tradycyjnej wersji ryżu. Ważne jest jednak, aby nie kupować ryżu w torebkach. Zbyt się skleja, a z takiego na pewno nie uda nam się uzyskać risotto o doskonałej fakturze i smaku.