Jakie są najzdrowsze rośliny strączkowe

Rośliny strączkowe cechują się dużymi nasionami, a uprawiane są jako rośliny pastewne. Są one bardzo ważnym źródłem pożywienia roślinnego dla ludzi. Najczęściej spożywa się jednak tylko zawarte w nich nasiona. Warto też dodać, że zawierają one dość wysoką zawartość białek, która wynosi między 20 a 42 procent.

Najpopularniejszymi roślinami strączkowymi w Polsce są na pewno bób, ciecierzyca, soczewica, fasola, groch, czy też soja. Wspomagają one w odchudzaniu, a także zmniejszają ryzyko cukrzycy oraz chorób serca. Zawierają istotny dla funkcjonowania naszego organizmu błonnik oraz dużą dawkę witamin z grupy B. Te składniki odżywcze wpływają na usprawnienie naszego metabolizmu, obniżenie poziomu cholesterolu oraz stabilizację cukru we krwi.

Rośliny strączkowe są bardzo łatwo dostępne, dlatego też warto wprowadzić je do naszej codziennej diety. Jest wiele różnych przepisów, dzięki które będą one nie tylko smaczne, ale i również zdrowe.

Pomysły na pyszne i proste posiłki z rośliny strączkowych

Niekwestionowalnym królem szybkich dań jest oczywiście gulasz. Do jego przygotowania należy oczywiście użyć dowolnych roślin strączkowych – jednej, czy też kilku oraz aromatycznych ziół i przypraw.

Świetną opcją, która sprawdzi się zarówno na śniadania, jak i kolacje, są pasty. Możemy przygotowywać je z soczewicy, bobu oraz wzbogacać o ulubione dodatki. Jeśli jesteśmy wegetarianami i jedzenie typowych hamburgerów jest nam obce, na pomoc także przyjdą nam rośliny strączkowe. Z fasoli mung czy też soczewicy możemy przygotować pyszne kotleciki, które razem w bułką tworzyć będą naprawdę zgrany duet.

Inną zdrową opcją są sałatki – dodając do nich ciecierzycę, czy też fasolę polepszymy nie tylko jej smak, ale również zwiększymy zawartość składników odżywczych. Rośliny strączkowe są także idealnym dodatkiem do każdego rodzaju zup. Dzięki temu będą one bardziej pożywne, a poczucie głodu na pewno rozstanie się z nami na dłuższy czas.