Jaką mąkę wybrać do przygotowania pizzy

Najbardziej popularnym rodzajem jedzenia zamawianego przez telefon jest oczywiście pizza. Zdominowała ona praktycznie całą Europę, gdzie nietrudno zaleźć jakąkolwiek pizzerię. Jej duża powszechność wpłynęła na pewno także znacząco na rynek kucharski. Ciągle powstaje wiele różnych przepisów, a każdy region, czy też kraj chce wymyśleć jakieś własne rozwiązania. Widać to gołym okiem chociażby na przykładzie pizzy amerykańskiej.

Charakteryzuje się ona w przeciwności do włoskiej bardzo grubym ciastem. Dzięki temu staje się daniem znacznie bardziej sycącym. Jeśli jednak interesujemy się kuchnią, najlepszym sposobem na dobrą pizzę jest jej własne przyrządzenie. Możemy przez to wybrać nasze ulubione dodatki, a także konsystencję ciasta. W ten sposób będzie to pizza spersonalizowana, która z pewnością zasmakuje także naszym najbliższym.

Pizza i odpowiedni dobór mąki

Każdy dobry kucharz wie, jak dużo zależy w pieczeniu od wyboru dobrej mąki. Jako, że mamy wiele jej rodzajów każdy odpowiada innemu wypiekowi. Warto też wiedzieć, że mąki w innych krajach także posiadają inne specyfikację. Jednym z czynników jest oczywiście całkowicie odmienny sposób ich wytwarzania. Jaka jednak mąka będzie najlepsza do pieczenia pizzy? Zależy to od ciasta jakie chcemy uzyskać – dla cienkiego o miękkim spodzie najlepszy będzie typ 450.

Z kolei jeżeli preferujemy ciasto kruche, idealnie nada się mąka 550. Kompromisem może być bardzo popularny typ 500, który pozwoli nam na uzyskanie dowolnego ciasta w zależności od proporcji pozostałych składników. Warto też wiedzieć, że mąka pszenna jest najlepsza do wyrabiania tego typu ciasta ze względu na dużą zawartość glutenu. Dzięki niemu łatwo uzyskać jednolitą konsystencję, a ciasto nie przywiera nam do rąk. Jego zawartość w mące wzrasta razem z jej typem, dlatego też możemy dowolnie decydować się na jego większą lub mniejszą ilość.