Jaka jest różnica między czekoladą gorzką a deserową

Ulubioną słodkością każdego łasucha jest czekolada. Mówi się, że „czekolada rozumie”, jest to jak najbardziej prawda zważywszy że uwielbiają ją nie tylko dzieci, ale i również dorośli. Markety oferują nam wiele różnego rodzaju czekolad – mamy mleczne, gorzkie, deserowe. Ilość stosowanych w nich dodatków także jest ogromna, pojawiają się bowiem między innymi takie jak orzechy, bakalie, ciasteczka, czy nawet draże. Z tego też powodu popularność tego rodzaju słodyczy jeszcze bardziej wzrasta.

Zważywszy na tak szeroki wybór każdy zainteresowany znajdzie czekoladę o swoim ulubionym smaku. Czekolady używane są także bardzo często do wypieków. Nadziewane są nimi babeczki lub chociażby ciastka. W miastach mamy też dużo miejsc, gdzie serwuje się czekoladę pitną. Niekiedy proponują one bardzo niecodzienne rozwiązania, jeśli chodzi o sposób podania czekolady, na przykład z chilli, imbirem, czy chociażby miodem.

Czekolada gorzka i deserowa – jaka będzie najlepsza dla nas?

Osoby spożywające czekoladę bardzo często, mogą uodpornić się na zawarty w niej magnez, a dodatkowo odczuwać bóle głowy. Efektem ubocznym zbyt dużej ilości jedzenia czekolady jest też oczywiście nadwaga, dlatego tak często sięga się po tą która jest gorzka lub też deserowa. Czekolada deserowa zawiera bowiem od 30 do 70 procent miazgi kakaowej. Reszta składników to cukier, tłuszcz kakaowy oraz inne dodatki. Jest ona jednakże o wiele bardziej wartościowa od czekolady mlecznej.

Ta posiada o wiele mniej masy kakaowej, co równoważy duża ilość cukru. Mówi się, że najlepszą z czekolad jest jednak czekolada gorzka. Ma ona podobny skład co deserowa, jednakże zawiera co najmniej 70 procent kakao. Spotyka się także oczywiście tabliczki o większej zawartości miazgi kakaowej – 80 procent, czy nawet 95 procent. Dzięki temu oraz niskiej zawartości cukru jest to czekolada zdecydowanie najbardziej wartościowa.