Czy soja jest zdrowa

Soja to jednoroczna roślina strączkowa. Jest ona znana ludzkości na Dalekim Wschodzie od tysięcy lat, natomiast na resztę kontynentów rozprzestrzeniła się dopiero na początku XX wieku. Biorąc pod uwagę, że stanowi jeden z zasadniczych elementów kuchni orientalnej, często przypisuje się jej chociażby wpływ na długowieczność mieszkańców tamtych regionów. Jako pokarm wykorzystywane są ziarna soi, są one bowiem niezaprzeczalnie bogate w wartości odżywcze.

Razem z innymi roślinami strączkowymi soja zawiera wszystkie niezbędne człowiekowi aminokwasy, a dodatkowo ma spośród nich najwięcej białka. Dodatkowo cechuje się niską zawartością cholesterolu i tłuszczów nasyconych. Posiada jednak dużą ilość błonnika, magnezu, wapnia czy też witaminy B6. Warto wiedzieć, że jest ona podstawowym źródłem białka dla wegan i wegetarian, a na dodatek jest ważnym składnikiem wielu preparatów dla niemowląt.

Soja – zdrowa, czy jednak nie?

Obecnie mamy zarówno jej zwolenników, jak i przeciwników. Jednakże, soja posiada pewne niezaprzeczalne zalety. Po pierwsze, wpływa ona na zmniejszenie stężenia cholesterolu. Nawet częściowa rezygnacja z produktów mięsnych na rzecz sojowych wpływa na spożycie tłuszczów nasyconych oraz zwiększa udział błonnika.

Z tego też powodu soja zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca. Dodatkowo, obniża poziom cukru we krwi, dlatego też tak często zajadają ją diabetycy. Łagodzi także objawy menopauzy, zapobiegając głównie uderzeniom gorąca. Jednak oprócz tych wielu zalet, mówi się również o negatywnych skutkach spożycia produktów sojowych.

Przy niewłaściwej obróbce kulinarnej, to znaczy zbyt małej temperaturze, mogą one powodować wzdęcia. Wpływają też negatywnie na pracę tarczycy – częste spożywanie produktów sojowych może doprowadzić do powstania wola oraz wystąpienie objawów niedoczynności tego gruczołu. Mówi się także, że mężczyźni spożywający duże ilości soi produkują mniej plemników, a co za tym idzie mają problemy z płodnością.