Czego powinni unikać alergicy pokarmowi

Alergia pokarmowa to zespół objawów jakie towarzyszą spożyciu konkretnego pokarmu, w sytuacji gdy inne osoby takich objawów nie doświadczają. Nie jest ona oczywiście bardzo prosta do wykrycia, ponieważ mamy w naszej diecie szereg produktów zawierających różnego rodzaju wartości odżywcze. Osoby nią dotknięte często spotykają się z negatywnymi objawami nawet po spożyciu bardzo niewielkich ilości jedzenia. Z tego też powodu czasem naprawdę bardzo trudno o ustalenie konkretnego alergenu. Podstawowymi wyznacznikami alergii pokarmowej jest występowanie nudności wymiotów, czy też biegunki i bólów brzucha.

Dodatkowo mamy także inne objawy towarzyszące, jak atopowe zapalenie skóry, a nawet wstrząs anafilaktyczny. Od alergii pokarmowej musimy odróżnić jednak tak zwana nietolerancję pokarmową. Spowodowana ona jest głównie zaburzeniami przemiany określonego składnika pokarmu – brakuje konkretnego enzymu lub też substancji powodującej jej dalszą przemianę w organizmie. Do najpopularniejszych nietolerancji zaliczmy oczywiście tę na laktozę oraz gluten.

Alergia pokarmowa, a unikanie konkretnych produktów

Osoby posiadające alergię pokarmową powinny spożywać przede wszystkim dużo owoców i warzyw.

Dostarczą oni w ten sposób do swojego organizmu spore ilości witamin i składników mineralnych. Jeśli chodzi o produkty, które zazwyczaj wywołują reakcje alergiczne są nimi z pewnością mleko krowie i jaja. Wykluczając je ze swojej diety, oczywistym sposobem uzupełnienia brakującego białka będzie szukanie go w produktach roślinnych. Alergicy powinni także unikać spożywania soi, pszenicy oraz skorupiaków. One także bardzo często mogą wywoływać niepożądane objawy.

Z tego też powodu ważne jest, aby pewne produkty zastępować podobnymi, tak by być w stanie przyswoić ważne dla nas wartości odżywcze – bez tego nasza dieta może okazać się niekompletna, a co za tym idzie nie będziemy prawidłowo się odżywiać.