Co to jest granola

W ostatnich czasach bardzo popularne staje się bycie fit. Wiąże się to już nie tylko z uprawianiem sportu i prowadzeniem aktywnego trybu życia, ale i również dietą. Coraz więcej osób decyduje się na eliminację niezdrowych nawyków żywieniowych, które powielali przez długie lata. Wspomagają ich oczywiście coraz to nowsze książki o żywieniu, strony internetowe poświęcone przepisom, a także same firmy produkujące żywność. Mamy coraz częściej większy wybór różnych produktów, a także ich zamienniki. Dzięki temu próby bycia fit nie spełzają na niczym, a stanowią drogę do stałych dobrych nawyków. Osoby, które decydują się na wprowadzenie tych zmian w swoim życiu zaczynają czuć się lepiej, ustępują także bóle głowy i ogólne zmęczenie organizmu. Dodatkowo ograniczają oni ryzyko wystąpienia chorób serca, nowotworów, czy innych dolegliwości.

Granola – czyli sposób na wartościowe śniadanie

Chyba każdy z nas wie jak ważne w codziennej diecie jest odpowiednio zbilansowane i sycące śniadanie.

Nie bez powodu mówi się o nim, że jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. To właśnie ono trafia jako pierwsze do naszego żołądka po całej nocy i ma za zadanie dać nam niezbędną energię każdego poranka . Niestety bardzo często wiele osób albo z niego rezygnuje, albo nie dostarcza swojemu organizmowi odpowiedniej ilości składników odżywczych. Na czele pomysłów śniadaniowych dla ludzi mających mało czasu są oczywiście musli i granola. Granola to podobnie jak musli mieszanka, w której skład wchodzą płatki zbożowe, orzechy, miód, ziarna owsa, a niekiedy także ryż. Czasem dla wzbogacenia smaku dodaje się również suszone owoce – rodzynki lub daktyle. Od musli odróżnią ją obróbka termiczna. Granola jest bowiem opiekana z dodatkiem tłuszczu i miodu, dzięki temu zyskuje bardzo chrupką strukturę. Często możemy także znaleźć duże jej zlepki, które niemalże wyglądają jak ciasteczka owsiane.